Sponsorlu Bağlantılar

5 Aralık 2009 Cumartesi

NEMRUT DAGI ADIYAMAN




Dogu ve Bati Medeniyetlerinin, 2150 m। yükseklikte muhtesem bir piramitteki kesisme noktasi, Dünyanin sekizinci harikasi Nemrut, Yüksekligi on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, UNESCO Dünya Kültür Mirasinda yer almaktadir।

Nemrut Dagi, üzerinde barindirdigi dev heykellerin ve anit mezarin yani sira, dünyanin en muhtesem gündogumu ve gün batisinin seyredilebildigi yer olmasiyla da ilgi çekmektedir. Her yil binlerce insan gündogumu ve gün batisini seyretmek için Nemrut Dagina gelmektedir.

UNESCO tarafindan Dünya Kültür Mirasi olarak ilan edilen Nemrut Dagi, çevresindeki Kommagene Uygarligi eserleri ile birlikte ülkenin önemli Milli Parklarindan biridir. Nemrut Dagindaki dev heykeller ve tümülüs, Arsameia (Eski Kale), Yeni Kale, Karakus Tepesi ve Cendere Köprüsü Milli Park sinirlari içerisinde yer aliyor.

Tarihçe

Iki bin yildir günesin dogusunu ve batisini 2150 m. yükseklikte izleyen dev heykellerin sirrinin çözülmesi için Kommagene Uygarligi''nin kesfine gitmek gerekir.
Nemrut Dagi''nin Kraliyet Akademisi tarafindan arastirma yapmak üzere bölgeye gönderilen genç bilim adami Otto Punchtein baskanligindaki ekip, Nemrut Dagi''nin tepesindeki tümülüs ve tümülüsün dogu ve bati yanlarinda olusturulmus teraslar üzerindeki devasa heykeller ve çesitli kabartmalardan olusan eserler üzerinde çalisir. Uzun çalismalar sonunda Grekçe yazili kitabeyi çözen Punchstein, bu eserlerin Kommagene Uygarligi''na ait oldugunu ve Kommagene Krali I. Antiochos tarafindan yaptirildigini kesfeder. Antiochos''un agzindan yazilan kitabe, Nemrut Dagi''nin sirrini ve Antiochos''un yasalarini içermektedir.
Kommagene Uygarliginin ortaya çikmasini saglayan kazilar, Nemrut Dagi''ndan baska Arsameia, Samsat ve Firat Havzasinda gerçeklestirilmistir. Bölgede yapilan kazilarda ortaya çikartilan tasinabilir eserler müzelerde, geri kalanlari da Milli Park Alani içerisinde korumaya alinmistir.

Kommagene Kralligi

Yunanca "Genler Toplulugu" anlamina gelen Kommagene, ismiyle bagdasircasina, Grek ve Pers uygarliklarinin inanç, kültür ve geleneklerinin bütünlestigi güçlü bir kralliktir. Toros Daglarindaki çesitli yollarin birlestigi noktada bulunan antik Kommagene Kralligi, Suriye''nin Kuzeyi, Hatay, Pinarbasi, Kuzey Toroslar ve doguda Firat Nehri''nin çevreledigi verimli topraklarda yer almistir. Tarima ve hayvanciliga elverisli ve ekonomik önemi yüksek sedir agaci ormanlarini barindiran Kommagene topraklarinin, ilk çaglardan beri yerlesim alani olarak kullanildigi civardaki magara ve arkeolojik buluntulardan anlasilmaktadir.

Antik dünyanin küçük ancak güçlü ülkesi Kommagene, baba tarafi Pers Krallarindan "Krallar Krali olarak anilan Darius''a ile, anne tarafi Makedonya Hükümdari Büyük Iskender ile akraba olan bir prensin oglu Mithradates Kallinikos tarafindan, I.Ö. 109 yilinda bagimsiz bir krallik olarak kurulmustur. Farkli topluluklardan meydana gelen ve ayri inanç ve kültürlere sahip Kommageneliler arasindaki birligi saglamak konusunda büyük basari saglayan Mithradates Kallinikos, tanrilarla olan bagini kuvvetlendirecegi ve böylece ulusunu baris içerisinde yasatacagi inanciyla ülkesinin çesitli yerlerinde tapinaklar yaptirmistir.

Iklim

Kahta ilçe sinirlarindaki Nemrut Daginda karasal iklim özellikleri görülmektedir. Ilçe sinirlarindaki Atatürk Baraj gölü nedeniyle, iklim yapisi önemli bir ölçüde degisiklige ugrayarak Akdeniz iklimi ile benzerlik göstermeye baslamistir. Ancak yaz ortasinda bile, Nemrut Daginda gün dogumu oldukça soguk olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder